رئیس اداره امور اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان با بیان اینکه مبارزه با مواد مخدر در کشورمان سابقهای 115 ساله یعنی به قدمت تاریخ قانونگذاری در ایران دارد، اظهار داشت: البته پیش از آن هم اعتیاد در کشورمان وجود داشته اما عمر قانونگذاری در این حوزه یک قرن است.
مسعود مهدویانفر با اشاره به سیاستهای متفاوت مبارزه با مواد مخدر در کشورمان در دورههای گوناگون افزود: پس از پیروزی انقلاب در این زمینه شاهد سه رویکرد کلی بودیم؛ نخست مقابله با مصرف مواد مخدر و دستگیری مصرفکنندگان و قاچاقچیان که تا چندین سال نیز ادامه داشت اما از اوایل دهه 70 شمسی سیاستگذاری در این زمینه بهجای مقابله با مصرف به سوی مقابله با عرضه مواد مخدر، ایجاد پلیس مبارزه با مواد مخدر و کنترل مرزها رفت. رویکرد سوم که از سال 1385 به بعد دنبال شد نیز مبارزه متقابل یعنی هم مبارزه با عرضه و هم مبارزه با تقاضا است.
وی با بیان اینکه ۷۰ درصد مواد مخدر جهان در کشور همسایه ما یعنی افغانستان تولید میشود، ادامه داد: متأسفانه افغانستان ۶۰ درصد این میزان تولید مواد مخدر را از خاک ایران عبور میدهد.
به گفته رئیس اداره امور اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان، میزان تولید ماده مخدر تریاک در سال ۲۰۱۵ در افغانستان ۴۸۰۰ تن بود که ظرف ۵ سال و در سال ۲۰۱۹ به ۱۰ هزار تن یعنی به دو برابر افزایش یافت.
مهدویانفر با بیان اینکه کشورمان پس از پیروزی انقلاب تاکنون بیش از 3800 شهید و 14 هزار جانباز در راه مبارزه با مواد مخدر داشته است، بیان کرد: یکی از جاهایی که سازمانهای جهانی همواره به عملکرد کشورمان مهر تأیید زدهاند، کشفیات مواد مخدر است و در گزارش جهانی مبارزه با مواد مخدر که هر 2 سال یک بار منتشر میشود عملکرد جمهوری اسلامی ایران در این زمینه تأیید شده است. برای مثال تمام کشفیات مواد مخدر اتحادیه اروپا در سال 2017 به میزان 650 تن بوده است، در حالی که در ایران سالیانه بین ۹۵۰ تا ۱۱۵۰ تن مواد مخدر کشف میشود.
وی با بیان اینکه در کشورمان و همچنین استان اصفهان هیچ آسیب و مسأله اجتماعی به اندازه اعتیاد وفور و شیوع ندارد، گفت: در گزارشی با عنوان شیوعشناسی مواد مخدر که در سال ۹۰ انجام شد، نرخ شیوع اعتیاد در کشورمان ۲.۶۵ درصد بود که در سال ۹۵ به ۵.۳ درصد رسید. از طرفی، تجربه نشان داده که در سیاستهای مقابلهای با اعتیاد در کشورمان با شکست مواجه شدهایم و راهی که در جهان انجام شده و جواب هم داده است، پیشگیری از گرایش به مواد مخدر به خصوص در گروههای کودک و نوجوان است.
ایسلند چگونه جوانانش را از اعتیاد نجات داد؟
رئیس اداره امور اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری با اشاره به موضوع گزارشی با عنوان «ایسلند چگونه جوانانش را از اعتیاد به مواد مخدر و الکل نجات داد؟» تصریح کرد: کشور ایسلند با اجرای برنامهای از سال 1995 تا 2015 یعنی برنامهای 20 ساله نرخ شیوع مصرف مواد مخدر و الکل در جمعیت جوان خود را از 49 درصد به 5 درصد رساند. شاید نتوانیم این برنامه را در کشورمان اجرا کنیم اما میتوانیم بهجای دستگیر کردن معتادان و رویکردهای حذفی درباره مصرفکنندگان مواد مخدر در کشورمان به سوی اجرای رویکردهای پیشگیرانه در کنار مقابله برویم.
مهدویانفر با بیان اینکه مقابله خشن و سخت با مصرف مواد مخدر در هیچ جای دنیا جواب نداده است، اضافه کرد: کشورهایی که در این زمینه موفق بودهاند با سه رکن سیاستگذاری دولتها، نهادهای مدنی و خانوادهها پیش رفتهاند. از طرف دیگر ایسلند 20 سال روی اجرای این سیاست و برنامه ممارست کرد و اگر قرار است اتفاقات مثبتی در کشورمان بیفتد راهی جز اجرای برنامههای پیشگیرانه و ممارست در اجرای آنها نداریم.
وی درباره نگرانی والدین و خانوادهها از کشیده شدن فرزندانشان به دام مصرف مواد مخدر اظهار داشت: نباید به شکلی نگرانی را به والدین تزریق کرد که به سراغ گشتن کیف و جیب فرزندان خود بروند چون پیامدهای منفی دارد، بلکه خانوادهها باید به دنبال افزایش تابآوری در خانواده و فرزندان خود باشند تا فرزندان احساس خلأ روحی، روانی و جسمی نداشته باشند و برای پر کردن این خلأها به سراغ مصرف مواد مخدر و الکل نروند.
رئیس اداره امور اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان با تأکید بر اینکه والدین باید از دوران کودکی روی فرزندان خود برای دوری از مواد مخدر کار کنند، گفت: هرچه سن بالاتر برود اصلاح نگرش فرزندان مشکلتر میشود.
مهدویانفر ادامه داد: رسانهها نیز در مقابله با مصرف مواد مخدر نقش مهمی دارند و میتوانند به فرهنگسازی و آموزش در میان خانوادهها کمک کنند. در دهه 80 پخش برخی برنامههای تلویزیونی درباره عوارض جدی یک ماده مخدر صنعتی باعث شد مصرف آن بهشدت کاهش پیدا کند. همچنین تجربه زیسته خود معتادان در این زمینه موثر بود اما چون این عوارض در برخی دیگر از مخدرهای صنعتی به چشم نمیخورد، متأسفانه هنوز شاهد مصرف بالای آنها در جامعه ایران هستیم.
گفتنی است؛ کارگاه کاهش آسیبهای اجتماعی جوانان با موضوع مبارزه با مواد مخدر با همکاری معاونت جوانان ادارهکل ورزش و جوانان استان، اداره اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان و سازمان مردمنهاد رویش جوانههای نقشجهان در بهمن ماه جاری برگزار شد.