یک مدرس نجوم در این آسترومینار با بیان اینکه برای صحبت درباره تاج های خورشیدی، باید اطلاعات ما از خورشید بالا برود، اظهار کرد: خورشید ستاره حیات بخش در منظومه شمسی است و زمین در کمربند حیات به دور خورشید می گردد و زندگی را مدیون نور و حیات خورشید است.
علی ابراهیمی سراجی، خورشید را بزرگ ترین جرم منظومه شمسی معرفی کرد که قطر آن حدود یک میلیون و چهارصد هزار کیلومتر است و ۱۰۹ زمین را میتوان در آن قرار داد.
وی گفت: با اینکه خورشید ستاره بزرگی در منظومه شمسی است، در مقابل ستارگان بزرگ نقطه کوچکی است که جذابیت بزرگ عالم ما محسوب می شود.
وی با تاکید بر این نکته که خورشید یک ستاره معمولی نسبتا کوچک است که قطر چندان بزرگی ندارد، اظهار داشت: ستاره ها هر چه قدر بزرگ باشند، سریع تر سوخت و انرژی از دست می دهند و به سمت نابودی می روند.
به گفته این پژوهشگر نجوم، دمای ستاره ها متفاوت است و ستاره ای که به رنگ سفید و آبی باشد، دمای بالاتر و ستاره های قرمز رنگ، دمای پایین تری دارند.
ابراهیمی مهمترین فاکتور خورشید را دمای بالای آن عنوان کرد و افزود: دمای خورشید در حال حاضر ۱۵ میلیون درجه است و این دما موجب می شود گاز هیدروژن تحت تأثیر گرما و نیروی شدید جاذبه خورشید و برخورد اتمها به یکدیگر، در دمای بالا قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه موضوع دمای خورشید، مباحث تاج خورشیدی، رنگین کره بالایی، رنگین کره پایینی و نور کره مورد توجه است، یادآور شد: تاج خورشیدی بخشی از خورشید است که متاثر از سطح آن بوده و فعالیتهایش تحت تاثیر گازهایی که از خورشید خارج میشود و میدانهای مغناطیسی که روی خورشید به وجود میآید، است.
به گفته این مدرس نجوم، لایههای خورشید شامل هسته، منطقه تشعشعی، منطقه همرفتی و نور کره است و نور کره لایهای از خورشید است که برای ما قابل مشاهده بوده و دمای آن به حدود ۶ هزار درجه بالای صفر می رسد.
وی با تاکید بر این نکته که لکههای خورشیدی نشان دهنده فعالیت این ستاره است، تاکید کرد: در مواقعی، در نور کره لکههای مشکی ظاهر می شود که نمایانگر فعالیت های خورشیدی است و لکه های خورشیدی نشان دهنده نوعی زندگی خورشیدی و فعال یا فعال نبودن این ستاره است.
ابراهیمی ادامه داد: در قسمت لکه های خورشیدی، دما پایینتر و حدود چهار هزار درجه است و رنگین کره نیز جزو لایههای فام سپهر است که به شکل زبانه های خورشیدی دیده شده و تقریباً دمای آن تا ۱۰ هزار درجه نیز میرسد.
وی با بیان اینکه تاج، خارجیترین لایه خورشید است که می تواند تا میلیونها کیلومتر در فضا امتداد پیدا کند، اما به دلیل وجود لایههای جو زمین نمی توان آنرا دید، اظهار کرد: با توجه به اینکه کره بسیار پر نور است و مانع از آن می شود که تاج خورشید به راحتی دیده شود، اما در برخی زمان ها مانند گرفتگی خورشید، تاج خورشید قابل مشاهده است.
به گفته ابراهیمی، شکل تاج خورشید دائماً در حال تغییر است، زیرا خورشید در حال دوران بوده، حرکت وضعی دارد و فعالیت های مغناطیسی و شکل و شمایل تاج خورشیدی به طور مدام در حال تغییر است.
این پژوهشگر نجوم،تاج خورشید را وابسته به نمودار لکه های خورشیدی دانست و با نمایش تصاویری درباره آن توضیح داد: سیکل فعالیت این لکهها و کم و زیاد شدن آنها به طور متوسط ۱۱ سال است که بر دمای کره زمین تأثیر میگذارد زیرا از طرف خورشید پلاسماهایی به طرف بیرون پرتاب شده که با عنوان بادهای خورشیدی شناخته میشود.
ابراهیمی افزود: این لکهها تأثیرات آب و هوایی دارد و میتواند لایههای مغناطیسی زمین را تغییر داده و به تدریج تغییرات آب و هوایی را ایجاد کند که به خشکسالی و ترسالی منجر شود.
ابراهیمی با اشاره به مقاله ای که با تحقیق بر روی 50 سال خورشید گرفتگی نوشته است، به ارائه توضیحاتی درباره جزییات پرداخت و به تشریح ویژگی های نمودارهای طراحی شده پرداخت.